Thumbs up for Brazil

Thumbs up for Brazil

Oi wereld! Het land van melk en honinglippen wacht. Het is al een tijdje de B in BRIC, heeft het meest sexy strand en het grootste homofeest ter wereld. Doe mee met Madonna en jaag op barbies, beklim eens een favela-heuvel, en hap eens naar een hert. Brazilië is in opkomst. Duim omhoog, kkkk!

Tekst en Beeld: Jurriaan Teulings

Diego rijdt als een maniak. Ik zal de prijs wel wat teveel omlaag hebben onderhandeld. Zijn taxi, een wrak op wielen dat gevaarlijk zijdelings helt, zigzagt op hoge snelheid een dodemanstraject tussen vrachtwagens op een drukke snelweg. Zonder zich iets aan te trekken van kwaaie blikken, trommelt hij op zijn stuur op de maat van koortsachtige samba uit zijn radio. Ik ben wel wat gewend van taxichauffeurs, maar dit keer moet ik mezelf manen rustig te blijven ademhalen.
Hij wijst naar de duisternis voorbij de vangrail. “Kijk, favelas. Wil je drugs? Cocaïne? Ik neem je zo mee.” In de volgende bocht geeft hij extra gas en het lijkt even of we zo op de zee van golfplaten daken worden gelanceerd. We racen door een tunnel - mijn wang plakt er zowat aan de muur - en een paar duizelingwekkende momenten later ben ik ineens op mijn bestemming. Oef.

“Tien minuten van het vliegveld naar Ipanema. Mooi!” Diego lacht alsof hij zojuist een persoonlijk record heeft gebroken. Hij kijkt me indringend aan - het lijkt wel een flirt - haalt een visitekaartje tevoorschijn en krabbelt zijn nummer op de achterkant. “Voeg me toe op Facebook, en bel me als je cocaïne wil. De favelas zijn dichtbij. We kunnen samen gaan.”

Lees verder in Winq magazine