Pure Rijkdom in Paraty

Pure Rijkdom in Paraty

Paraty, ooit een verstoft en geïsoleerd koloniaal dorp, is met de Braziliaanse economie mee uitgegroeid tot een belangrijke culturele hotspot van de Costa Verde. De paradijselijke locatie, pal tussen Rio de Janeiro en Sao Paulo, is in trek bij zowel hippies als jetsetters.

Door Jurriaan Teulings

Nicolas staat op het balkon van Casa Turquesa en wijst naar de horizon, waar wollige wolken tegen de schimmen van een bergketen opstuwen. “Zie je die lijnen? Oscar Niemeyer heeft ooit gezegd dat de bergen van de Costa Verde, bezien vanuit Paraty, de meest perfecte rondingen hebben - de sensuele rondingen waarop hij al zijn werk heeft gebaseerd.”

Rijden van Sao Paulo naar Rio de Janeiro kán via de snelweg, maar wie de tijd heeft, neemt de kustweg langs de Costa Verde. De slingerweg door het met dicht Atlantisch regenwoud begroeid kustgebergte mag dan wel geen pretje voor de zwakke maag zijn: bij de eerste glimp van de spectaculaire baaien waar het smaragdgroen, met talloze watervallen besprenkeld Braziliaans kustgebergte de oceaan inrolt, is meteen duidelijk dat elke extra minuut langs deze route een beloning zal zijn. Paraty ligt precies halverwege, en maant tot blijven. De locatie is idyllisch: het gebergte duikt hier in de baai van Ilha Grande nog even op als een zestigtal tropische, met dichte jungle begroeide eilandjes. Die zijn op hun beurt goed voor zo’n tweehonderd onvervalste bountystranden. Wie een kano huurt, of voor een paar tientjes per uur een bootje chartert, heeft ze voor het uitzoeken. Het is een plek waar die een paar uren extra reistijd al snel een paar dagen kunnen worden: een niet onaanzienlijk deel van toevallige voorbijgangers heeft het dorp nooit meer verlaten.

“Als Paraty wil dat je blijft, laat ze je niet gaan,” zegt Tetê Etrusco, eigenaresse een luxe guesthouse in het historische centrum van het dorp. Het geloof in Paraty als een bezielde entiteit er bij haar diep in. “Er waart hier magie door de straten.”

>> Lees verder in FD Persoonlijk, het lifestyle-magazine van het Het Financieele Dagblad.

HUUR EEN PRIVE-EILAND
Casa Turquesa (www.casaturquesa.com.br, negen kamers, vanaf €350 p.n) is verreweg het meest luxueuze boetiekhotel van Paraty, en prijkt sinds de opening in 2008 hoog op alle luxelijstjes van de Braziliaanse hotelindustrie. Toch kan het nog een stuk extravaganter: in het historisch centrum en op de eilanden in de baai bevindt zich een groot aantal opulente villa’s waar tropische dromen in overtreffende trap kunnen worden uitgeleefd, inclusief eigen personeel, koks en kapiteins. Op www.brazilianbeachhouse.com staat een mooie selectie, inclusief een compleet privé-eiland (Ilha do Pico, €1300 p.n). Een verblijf hoéft echter geen vermogen te kosten: een tweepersoonskamer in Geko Hostel (www.gekohostel.com), prachtig gelegen pal aan het strand, kost slechts 30 euro per nacht, en die prijs is inclusief een caipirinha bij de beachbar.

BUS, TAXI OF HELIKOPTER?
Paraty ligt 250 kilometer van Rio de Janeiro en 280 kilometer van Sao Paulo. En comfortabele busrit vanaf deze steden naar Paraty kost ongeveer €20; een taxi €250; een helikopter €3000. De prijzen van vluchten vanaf Amsterdam naar Rio de Janeiro en Sao Paulo wisselen sterk, afhankelijk van het seizoen: de goedkoopste economy-retourvluchten in januari (het hoogseizoen) zijn met TAP Portugal via Lissabon naar Rio voor €569, en met British Airways naar Sao Paulo via Londen voor €643.