Afrika Update

Afrika Update

TEKST: JURRIAAN TEULINGS

<dit artikel verscheen eerder in KLM Flying Dutchman magazine>

ACCRA

Regent in citroengras
Sinds maart dit jaar is Accra een luxueus hotel rijker, volgens sommigen het enige dat zich met recht vijf sterren mag toemeten. De meeste taxichauffeurs kennen het hotel als Hotel Kufuor – vanwege een ingewikkeld corruptieschandaal rondom president Kufuor dat met een sisser afliep – maar de officiële naam luidt The Africa Regent. De locatie van het hotel is middenin de meest prestigieuze woonwijk van Accra (de president woont er zelf om de hoek), 5 minuten van Kotoka International Airport. Het design is modern Afrikaans en alle faciliteiten, van flatscreens en in-room massage tot schoenenpoetsservice, zijn van het niveau dat een veeleisend zakenreiziger mag verwachten. Rondom het hotel is fris geurend citroengras geplant om muggen weg te houden. Tegelijk met het hotel opende ook het inpandige restaurant Mukyia, waar Afrikaanse fusion wordt geserveerd. In de ‘living kitchen’ wordt alles recht voor uw neus bereid, in wok, tandooroven of rotisserie.
237/238 Airport West, +233 21780213 www.african-regent-hotel.com

De Cup in Accra

In het voorjaar van 2008 is Ghana het strijdtoneel van the Africa Cup of Nations, het grootste voetbalevenement in Afrika. Zestien nationale teams dingen mee naar een finaleplaats in het Ohene Djan Stadium in Accra – en uiteraard de vergulde cup, die vooralsnog aan Egypte toebehoort. Er worden meer dan een miljoen bezoekers verwacht en de gekte zat er afgelopen september al goed in, toen er bij een roadshow de bokaal alvast werd tentoongesteld. Het Ghanese team is vaak goed voor een finaleplaats, dus de kans op uitzinnige feesten als het zijn thuiswedstrijden wint is groot.
Van 20 januari tot 20 februari in Accra, zie www.ghanacan2008.com

ENTEBBE

Ruim baan voor breed bezoek
Wat gorilla’s betreft heeft men in Uganda wel wat gezien, maar de hoeveelheid lijfwachten die afgelopen november voor de Commonwealth Heads of Government Meeting uit de mist opdook, zou zelfs Jane Goodall instemmend doen grommen. Zo’n plotselinge influx van breedgeschouderd wild was te verwachten, met de regeringsleiders van alle 53 landen van het Brits gemenebest op bezoek. Uganda was voor het eerst gastland van de gewichtige topontmoeting, hetgeen aanleiding was voor veel opknapbeurten, te beginnen bij de internationale luchthaven van Entebbe. Daar profiteren alle toekomstige reizigers van mee. Aankomst- en vertrekhallen werden onder handen genomen, er werden een nieuwe radar en passagiersslurven geïnstalleerd, en als klap op de vuurpijl is er ook een VVIP-room ingericht, voor ‘Very, Very Important Primates’

ABUJA

Tikka Masala aan de golf van Guinee
In de Nigeriaanse hoofdstad Abuja wonen slechts 150 Indiërs, maar restaurant Wakkis geeft de kleine gemeenschap veel reden tot trots. Toen de Canadese premier Jean Cretien langskwam voor een viscurry, bijvoorbeeld. Of toen het restaurant werd uitgenodigd de catering te verzorgen bij een bezoek van koningin Elizabeth II. ‘Wakkis’ betekent ‘laten we een lekker hapje gaan eten’ in het Nigeriaans, en vele staatshoofden en CEO’s van multinationals hebben dat inmiddels gedaan. Toen Wakkis met de grond gelijk gemaakt toen er een vergunning ontbrak, grensde de verontwaardiging dan ook aan een internationaal incident. Gelukkig is het restaurant nu heropend in een nieuwer, mooier pand dan voorheen, en zijn er ook plannen voor een Wakkis in Lagos.
Plot 171, Aminu Kano Crescent, Wuse II, tel 09-4134552 / 09-4134553 / 09-4134556.

DAR ES SALAAM

Salaam Alcoholicum
Het ‘Kilimanjaro Hotel Kempinski Dar Es Salaam’ was al sinds jaar en dag de meest favoriete mondvol van popsterren (Michael Jackson) en wereldleiders (Nelson Mandela) op bezoek in Tanzania. Na een grondige renovatie van 40 miljoen dollar is nu er een meer reden dan ooit om dit tophotel te bezoeken, en dan met name de schitterende cocktailbar Level 8. Deze bar is dé plek in de stad om aan iets prijzigs te nippen. Live muziek in de oren, een straffe mojito in de hand en een panoramisch uitzicht over de haven en oceaan op het netvlies, veel beter kunt u het zich niet wensen in Dar.
Level 8 at ‘the Kili’, Kikuvoni Street, telefoon +255 22 213 1111

De kick van Kivukoni

Dar es Salaams befaamde Kivukoni vismarkt is recent verhuisd naar een nieuwe stek aan zee, waar boten hun vis rechtstreeks kunnen afleveren. Zodra de eerste ladingen zijn gelost, breekt een kleurrijke en verhitte handel los. Als bezoeker kun je er prima terecht voor een red snapper, kreeft, inktvis en zelfs barracuda, die voor je ogen opgevist, schoongemaakt en gegrild wordt. Het traject tussen de Indische oceaan en uw tong is nog nooit zo kort geweest.
Ocean Road, vlakbij de pier die Dar es Salaam met het Kigamboni schiereiland verbindt.

CAIRO

Nieuwe gigant op Gizeh
Eerst waren er de Piramides en de Sfinx. Vierenhalf millennium gingen voorbij zonder een nieuw mammoetproject op het plateau van Gizeh bij Caïro, maar die tijd is voorbij. Op slechts twee kilometer afstand van de piramides rijst op een oppervlak van 480 duizend vierkante meter het grootste archeologische museum ter wereld uit de woestijn: het Grand Egyptian Museum. Een beetje ruimte mag ook wel, want het optekenen van pak ’m beet zeventig eeuwen Egyptische historie gaat niet zomaar. Het 330 miljoen euro kostende project zal niet minder dan 100 duizend voorwerpen tentoonstellen, waarvan alleen al 3500 kunstschatten uit het bezit van Koning Toetanchamon. Het zeer farao-fähige ontwerp van Heneghan Peng Architects wordt gemarkeerd door een iconische muur van doorschijnend albast. Deze markeert de rand van het Gizeh plateau en bestaat uit een Tangram van reusachtige driehoeken, alsof de zijden van een uitgevouwen piramide aaneen zijn geplakt. Open in 2009.
Grand Egyptian Museum, www.gem.gov.eg

JOHANNESBURG

Bakermat der Mensheid
Vergeet Angkor Wat of Via Dolorosa; met het adres ‘The Cradle of Humankind’ kan een mens nog eens indruk maken. Het bestaat echt, en bevindt zich even buiten Johannesburg. Sinds kort staat hier de Tumulus, het bezoekerscentrum van de recent geopende archeologische attractie Maropeng. De Tumulus ziet er van voren uit als een prehistorische grafheuvel, terwijl de achterkant een hypermodern staaltje architectuur blijkt te zijn. Deze symbolische representatie van de ontwikkeling van de mensheid is het centrum van de 100 hectare strekkende bakermat, die onder andere de kalksteengrotten van Sterkfontein omvat. Die werden de afgelopen decennia wereldberoemd, nadat er een enorme hoeveelheid overblijfselen van mensachtigen uit de steentijd werd aangetroffen.
www.maropeng.co.za, Cradle of Humankind, tel +27 14 5779000


pakhuis hip
De geest van stedelijke vernieuwing waait door Johannesburg, en nergens is dit zo goed te pruimen als in het kleine, maar übertrendy 44 Stanley Avenue complex. Deze verzameling leegstaande pakhuizen, met veel van de binnenkant aan de buitenkant à la Centre Pompidou, is van een betonnen hipheid die er van buiten misschien niet uitnodigend uitziet. Maar dat maakt de levendige en modieuze ruimte die u binnen treft een extra aangename verrassing. Er zijn bars, winkeltjes en simpele restaurants, waarbij vooral Deluxe een lunchfavoriet is. Ook de AOP galerie (Art On Paper) is een bezoekje waard.
44 Stanley Avenue East, Braamfontein Werf tel Deluxe: +27 11 4827795

Yum Yum, Green Truffle!

Wie zich onderweg naar Johannesburg al heeft verheugd op een bezoek aan restaurant Yum, een van de grote favorieten van Zuid-Afrika, zal bij aankomst even schrikken: het is weg. De gevierde chef Dario de Angeli vertrok een jaar geleden op wereldreis. Wat de pijn meer dan verzacht is dat op het oude adres inmiddels een nieuw restaurant is geopend, Green Truffle. De gerechten zijn verrassend genoeg: bloody mary met geitenkaasijs, pruimen-tomatentaart met basilicumjam, en Italiaanse risotto met vanille en geflambeerde chorizo. En dan resteert er nóg een aangename verassing: Dario is sinds kort teruggekeerd en heeft elders in de stad een nieuw restaurant geopend: Yum Nostalgia. Met meer inspiratie dan ooit – van die wereldreis natuurlijk.
Green Truffle, 26 Gleneagles Rd, Greenside, www.greentruffle.co.za Tel: +27 11 4861645
Yum Nostalgia, 348 Rivonia Boulevard, Rivonia, www.yum.co.za Tel +27 82 4594177

NAIROBI

Voor de Keniaanse Michelingids
Lokale fijnproevers zijn van mening dat als er ooit een Michelingids wordt gemaakt van Kenia, het nieuwe restaurant Blanco’s de eerste gegadigde zou zijn. Men jubelt over een wereldprimeur: haute cuisine gebaseerd is op traditioneel Keniaans eten. Blanco’s is gevestigd in Timau plaza, een aantrekkelijk gebouw van staal en glas de rand van het centrum van Nairobi. Op het menu staan exotische lekkernijen als visbouillon met gedroogde garnalen en plakjes haai, gebakken papegaaivis, en gegrilde zalm op cassave. De toetjes zijn westers met een Keniaanse twist, zoals passievrucht-kwarktaart en een crème brûlée van cocos. Ook de inrichting is de moeite waard, met bijdragen van Keniaans designtalent.
Op de benedenverdieping van Timau Plaza, tel: +254-20-3864670/1, www.blancos.co.ke

KAAPSTAD

Slapen met een hoofdletter K
Het is geen duur of luxe hotel – vanaf 50 euro per nacht in het hoogseizoen – maar de omgeving liegt er niet om: alle 13 kamers van kunsthotel Daddy Long Legs in Kaapstad zijn ingericht door 13 verschillende artiesten. Kunstenaars, dichters, fotografen, designers en muzikanten kregen elk één kamer waar ze zich vervolgens helemaal mochten uitleven. Het resultaat steekt menig designhotel naar de kroon, met het verschil dat er geen televisie in de kamers is – dat zou alleen maar afleiden van de kunst. Tel hierbij op een locatie in hartje Kaapstad in een prachtig Victoriaans pand, en het is begrijpelijk dat het hotel een jonge, dynamische mix van wereldreizigers en artistieke gasten trekt.
Daddy Long Legs Hotel, 134 Long Street, +27 21 422 3074 www.daddylonglegs.co.za