Hotspots Europa

Hotspots Europa

<dit artikel verscheen eerder in KLM Flying Dutchman>

MOSKOU

Eersteklas reis
Het menu van het nieuwe restaurant Trans Siberian volgt een gastronomisch spoor van Sint Petersburg naar Vladiwostok. Eersteklas natuurlijk, zodat u bij het binnenkomen meteen een glas champagne van het huis aangereikt krijgt. Terwijl u een keuze overweegt tussen rivierkreeft uit het Baikalmeer en in honing gemarineerde haring, verschijnt er vers brood met rode kaviaar en room op tafel. Dames krijgen bij vertrek – of is het uitstappen? – een roos cadeau. Na zoveel romantiek mag u die best tussen de tanden nemen.
Olimpiysky 18/1 (in het Renaissance hotel), tel: +7 495 931-9000

Mooiemeisjeswalhalla
Waarom laten de bezoekers van Dyagilev Project zich de vernedering van een elitaire ‘gezichtscontrole’ welgevallen? Omdat men weet dat achter de meedogenloze portiers een barokke droomwereld schuilgaat, met de grootste fotomodellendichtheid in Moskou. Tussen zoveel ongehoord vrouwelijk schoon kunnen alleen acrobaten en koorddansers de aandacht nog afleiden. Verwacht de avond van uw leven op een dansvloer vol messcherpe heupbeenderen.
Alleen vrijdag en zaterdag, Karetniy Ryad 3 (in Hermitage Sad) tel: +7 495 790-7400

Ruime luxe
Zelfs de meest verwende Moskovieten zullen met de neus tegen de ruit plakken als deze zomer, op een steenworp van het Rode Plein, het eerste Ritz-Carlton hotel van Rusland wordt geopend. Naar verluidt met de ruimste accomodaties van de stad, waarbij de met Portugees marmer volgestouwde badkamers alleen al minimaal tien vierkante meter groot zullen zijn. In de keuken regeert Heinz-‘cuisine vitale’-Winkler, de chef der cheffen met maar liefst drie Michelinsterren op zijn naam.
Ul. Tverskaya 3, tel: +7 495 225 8888
beeld bijgeleverd

LONDON

Yotel op Heathrow en Gatwick
Waarom ‘capsule hotels’ alleen in Japan te vinden zijn laat zich raden: geen ander volk buigt diep genoeg om zich in het hotelkamer-equivalent van een keukenla te laten proppen. Toch opent op de luchthavens Gatwick en Heathrow deze zomer een variant op dit concept, het Yotel. De lage kosten van een kamer waarvan het raam niet naar buiten opent, zijn hier gecombineerd met de luxe van first class vliegtuigcabines. De kamers van 10m2 kosten slechts £25 voor 4 uur of £40 voor een nacht. Wat aan ruimte ontbreekt wordt ruimschoots gecompenseerd door een hip vliegtuigdesign-interieur, gratis internet, een ‘moessondouche’, een flatscreen televisie en goede koffie. Yotel is bedoeld voor passagiers op vroege ochtendvluchten, die zo uit bed naar de check-in balie kunnen lopen, of passagiers die te vroeg arriveren voor een afspraak en nog een paar uurtjes willen opfrissen.
Meer info op www.yotel.com

Eerste Ramsay Pub
Schreeuwchef Gordon Ramsay houdt de vaart erin: dit jaar opent hij maar liefst twee pubs in Londen. De eerste, The Narrow, is open sinds maart. Men schenkt er kwaliteits-ale en de pot schaft klassiek Britse gerechten. Dat betekent op zondag steevast een roast, maar ook Britse cuisine die een verstandig mens alleen aan een chefkok toevertrouwt, zoals als pig cheeks with bashed neeps. Later dit jaar volgt The Warrington.
44 Narrow Street, reserveringen: 0207 592 7950

MILAAN

Nhow is wow
Milaans nieuwste aanwinst op designhotelgebied: het Nhow. De beroemde designer Matteo Thun en architect Danielle Beretta werden losgelaten op een oude electriciteitscentrale in het enorm in opkomst zijnde Tortona & Navigli-district. Het resultaat is ‘urban’, met grafitti op de deuren en smeedijzeren pilaren, maar ook glamoureus: de twee verdiepingen tellende Nhow suite is voorzien van een zwembad waarvan de glazen bodem als plafond dient van de zitkamer eronder. Het hotel is sinds de opening een geliefde lokatie voor modeshows en –shoots. Naar verwachting zal de Beach Club (inclusief zand) op het terras deze zomer dé plek zijn om gezien te worden.
Via Tortona 35, Tel: 02 7780 7229

BOLOGNA

Genetica è
In het onlangs door de UNESCO als ‘City of Music’ aangewezen Bologna vindt dit jaar het wonderlijke Festival voor Muziek en Genetica plaats. Wetenschappers buigen zich heupwiegend over de vraag of er een biologische basis voor muzikaal talent is. Het talent in kwestie is voor de gelegenheid uitgenodigd en verzorgt elf dagen lang voorstellingen en concerten, verspreid over de stad. Speciale aandacht – en dat is geen grapje – voor Mongoolse muziek.
Van 12 tot 22 mei, meer informatie op www.musicagenetica.it

ZURICH

Stadsuitbreiding
Zurich heeft er met het eind maart geopende SihlCity in één klap een heel nieuw stadsdeel bij. Het complex, dat in vijf jaar uit de grond is gestampt op de lokatie van een oude papierfabriek, bestaat uit een groot aantal ‘first class’ restaurants en winkels. Daarnaast ook luxe appartementen, een bioscoopcomplex, een Sheraton-hotel en de grootste discotheek van Zürich, Platins.
www.sihlcity.ch

Eet, dans, lig!
Sinds maart is Zürich maar liefst twee établissementen van het restaurant-lounge-club-soort rijker. Het begon aan de deftige Bahnhofstrasse met Saint Germain, dat op het openingsfeest tout jong, bevallig en welgesteld Zürich trok. Enkele weken later volgde ligrestaurant La Suite en Folie in het hippe Zürich West. Na het loungen en vóór het clubben laat men zich hier, liggend op zwevende bedden, lekkernijen voorschotelen.
Saint Germain, Bahnhofstrasse 66, tel.: +41 44 215 90 00
La Suite en Folie, Schiffbaustrasse 10, reserveringen via www.lasuiteenfolie.ch

ROME

Maxxi
Kunstminnend Rome kijkt zó halsreikend uit naar de voltooiing van het moderne kunstmuseum Maxxi, dat men de bouwput alvast tot Kunst heeft uitgeroepen, en het gedeelte dat al af is heeft geopend voor exposities. Toegegeven, het museumcomplex, naar een ontwerp van de Brits-Iraakse sterarchitect Zaha Hadid, oogt nu al veelbelovend. Wie het in zijn volle glorie wil zien, moet echter nog wachten tot begin 2008.
via Guido Reni 2f, www.maxximuseo.org


GENEVE

Jetset trekpleister
Sinds tennisspeler Marc Rosset en Prins Emmanuel-Phillibert van Savoye afgelopen winter hun zeer exclusieve restaurant Quirinale openden in het centrum van Genève, is de lokale jetset er als een zwerm spreeuwen op de stoelen neergedaald. De cuisine is uiteraard haute, en Italiaans.
Rue de la Rôtisserie 6, tel. +41 (0) 22 748 48 48

Excentriek
Katten kijken vervaarlijk, honden biljarten en struisvogels kleden zich als dandy’s op de fotoprints van het faux-antieke meubilair van het nieuwe RestO by Arthur’s. Voor wie dat een tikje te koddig is, biedt het restaurant (ook weer met een lounge en bar) tevens een tijdloos uitzicht over het meer van Genève en de Rhône.
La Cité du Temps, Pont de la Machine 1, tel +41 (0)22 317 40 50

BERLIJN

Grilled, not stirred
Het interieur van het pasgeopende restaurant Grill Royal refereert graag aan de elegantie van oude James Bondfilms, met donkerhouten vloeren, Ikora lampen, en rookglazen spiegels. Ook de naam lijkt een verwijzing naar een Bond-film: Casino Royale. Ingrediënten worden tentoongesteld in futuristische ‘koelvitrines’, en mocht u plots een achtervolging over de nabije Spree-rivier willen inzetten, dan staat er binnen alvast een speedboot klaar.
Friedrichstrasse 105 b, tel. +49 (0)30 288 79 288


BIRMINGHAM

Grootmoeders Balti
De 75-jarige Bollywoodlegende Asha Bhosle is onvermoeibaar. Vorig jaar nam ze nog twee nummers op met Robbie Williams, en nu opent ze ook nog eens restaurants over de hele wereld. Voor de eerste Europese vestiging van Asha’s Restaurant trainde de zangeres-chef de koks zélf, zes maanden lang, in het perfectioneren van haar eigen recepten. Met restultaat: heel restaurantkritisch Birmingham eet er gretig, zoals het hoort, mét de handen.
Newhall Street 12-22, +44 (0) 121 200 2767

Winkel-luxe
Winkelen is pas écht leuk als een ander het voor je doet. In Birminghams deftige Harvey Nichols nemen personal shoppers al het werk uit handen, en leveren de laatste mode in de juiste maat, binnen een van te voren besproken budget. Een dergelijke Personal Shopping Break (£75) wordt vergezeld met champagne en truffels, en een £30 voucher.
Elke zaterdag, boekingen: +44 (0)870 225 0127