Delightful DC

Delightful DC

TEKST: JURRIAAN TEULINGS

<dit artikel verscheen eerder in KLM Flying Dutchman magazine>

Volgens de FBI
lopen er tegenwoordig meer spionnen rond in Washington dan in welke stad dan ook ter wereld. Maar ook buiten de bureaulaatjes van de supermacht is de beloning van wat speur- en snuffelwerk groot. Zeer in opkomst is de noordelijke U Street corridor, waar verstofte jazzclubs en theaters zijn gerenoveerd en restaurants zijn gereïncarneerd tot dé hotspots om te zien en gezien te worden – als het even kan met de hand van de knip. The Smithsonian Institute, op en rondom The Mall, is vanouds Washingtons toeristisch ground zero en telt meer musea dan een normaal mens in een maand verteren kan. Sinds juli 2006 heropenden er het Smithsonian American Art Museum en de National Portrait Gallery na een renovatie van zes jaar. De buurten Adams-Morgan (klein en trendy), Dupont Circle (ontspannen en gay) en Georgetown (statig doch levendig) blijven de beste opties voor een avondje uit of een dagje struinen langs galerieën en boekwinkels. Verdwalen kan alleen expres, in het lommerrijke Rock Creek Park. Daarbuiten is het stratenplan van Washington met één blik op de kaart te doorgronden. Aan oost- en westzijden van het Capitool zijn de straten oplopend genummerd, en aan noord- een zuidzijden oplopend geletterd. Let wel, dat betekent dat er van elke straat twee zijn; de eerdergenoemde U Street heeft een broertje in het zuiden. Om vergissingen te voorkomen staat daarom bij elk adres een kwadrant genoemd; NW, NE, SE of SW. Alle diagonalen zijn avenues.

SLAPEN

 • 1. Mandarin Oriental, 1330 Maryland Avenue, SW, ter hoogte van 12th Street; www.mandarinoriental.com. De absolute top in service en luxe, geheel feng shui ingericht. Vraag om uitzicht op het Tidal Basin en boek een diner in prijswinnend restaurant CityZen. Vlakbij monumenten, Smithsonian en Capitol Hill.
 • 2. Hotel Helix, 1430 Rhode Island Avenue, NW, tussen 14th en 15th Street; www.hotelhelix.com. Het hipste boetiekhotel van de stad is een strakke pop-art oase. Ideaal gesitueerd tussen nachtleven van Dupont Circle en de U Street Corridor. Vlakbij de trendy winkeltjes op 14th street.
 • 3. Willard InterContinental, 1401 Pennsylvania Avenue, NW, ter hoogte van 14th street; www.washington.interconti.com. Struikelen over staatshoofden is niet uitgesloten in dit sigaren en cognac-chique superhotel, waar de machtigste zakenlui en politici elkaar ontmoeten in de lobby waarin men ooit het woord ‘lobbyist’ uitvond.

WINKELS

 • 4. Shops at Georgetown Park, 3222 M Street, NW; www.shopsatgeorgetownpark.com. Flitsende gadgets en designer outfits in dit luxe winkelcentrum op de kruising van Georgetowns belangrijkste winkelstraten, M Street NW en Wisconsin Avenue.
 • 5. Dean & Deluca, 3276 M Street, NW; www.deandeluca.com. New Yorkse fijnproeverswinkel voor kant-en-klare haute cuisine. Alles, van versgevangen kreeft uit Chesapeake Bay, tot perfecte crème brûlée, voor ademstokkende prijzen. Probeer in elk geval de espressobar.
 • 6. Kramerbooks and Afterwords Café, 1517 Connecticut Avenue; www.kramers.com. Een populair concept begon hier in 1976 toen Kramerbooks de eerste boekenwinkel-met-café opende. Erg popular bij rasechte Washingtonians, ook voor de live muziek van woensdag tot zaterdag.
 • 7. Eastern Market, 225 7th Street SE, www.easternmarket.net; levendigste markt van de stad, op Capitol Hill. Doordeweeks binnen biefstuk, broccoli, kunst en kitsch; op zondag buiten een vlooienmarkt. ‘s Maandags gesloten.

ETEN EN UITGAAN

 • 8. Jin, 2017 14th Street, NW; www.jindc.com. De combinatie Azië-Caraïben werkt prima in deze recentelijk geopende ’Soul Lounge’, waar de ‘cuban roll’ wordt geserveerd met wasabi crème fraiche. Bestel vooral ook een lychee martini.
 • 9. CityZen, 1330 Maryland Avenue, SW; www.mandarinoriental.com. ‘Beste nieuwe chef van 2005’ Eric Ziebold runt in CityZen misschien wel de felbegeerdste keuken in de stad. Hij combineert bacon met munt, en custard met olijfolie – haute cuisine die aan kunst grenst.
 • 10. The Caucus Room, 401 9th Street, NW; www.thecaucusroom.com. In dit steakhouse schudden congresleden, prominente zakenlui en nieuwsmakers elkaar de hand – de beste keuze voor een zakendiner. De steak is niet zomaar steak, maar bison osso bucco.
 • 11. Nirvana, 1810 K Street NW, www.dcnirvana.com. Voortreffelijk en bijzonder vegetarisch eten; het menu wisselt elke dag om een andere Indiase staat te vertegenwoordigen. Niet te missen zijn de Ghata Biryani, taartjes van kikkererwten en rijst uit Rajasthan, op vrijdag.

EVENTS

 • Taste of Georgetown (14 oktober) is een jaarlijks terugkerend culinair en muzikaal festival waarbij de beste restaurants uit dit deel van de stad hun waren presenteren. Wijnproeven is gratis bij aanschaf van een hapje. www.tasteofgeorgetown.com
 • Halloween (31 oktober) is aanleiding voor grote feesten in Dupont Circle en Georgetown. Hou de agenda van de Washington Post in de gaten voor details.
 • National Tree Lighting. Op 1 december is het aan de president om de lichten in een enorme kerstboom aan de noordzijde van de Ellipse te ontsteken en de maandlange pageant of peace in te luiden. Kaartjes voor dit evenement zijn gratis; bel +1 202 208-1631 om ze tijdig te bemachtigen.

NIET MISSEN

 • Een wandeling of fietstochtje door Rock Creek Park, langs de Potomac of rond het met kersenbomen omzoomde Tidal Basin.
 • De monumenten, het Witte Huis en Capitol Hill bij maanlicht bezichtigen. Het is volle maan op 7 oktober, 5 november en 5 december 2006. Old Town Trolley Tours (www.historictours.com) organiseert de beste tours, maar een lange wandeling kan ook.
 • Mensenkijken: lekker op een bankje op Dupont Circle plaatsnemen en schakers, muzikanten, straatartiesten, vreemd uitgedoste fietskoeriers en verliefde stelletjes gadeslaan.

NIET DOEN

 • Een tour door het Witte Huis proberen te boeken. Sinds 9/11 gaat dit met een grote hoeveelheid gedoe en planning gepaard, en is de kans dat het op het laatste moment toch niet doorgaat zo groot, dat het de moeite niet waard is.
 • In discussie gaan met beveiligingspersoneel, ook al is het nog zo vervelend. Veiligheid is serious business in de hoofdstad, en iedereen die denkt met een misplaatste grap of een belediging weg te kunnen komen, zal de volle omvang van hun toorn nog lang nablijven.

TRANSFER

Washington Dulles International Airport ligt veertig kilometer buiten de stad; een taxirit naar Downtown kost, inclusief fooi, rondom de 45 dollar. Goedkoper is de Washington Flyer Bus (www.washfly.com) die tussen Dulles en het metrostation West Falls rijdt: een enkeltje kost 9 dollar. Minder omslachtig is de Super Shuttle (www.supershuttle.com), die afhankelijk van het aantal passagiers, tussen de 22 en de 10 dollar per persoon rekent. Het is handig om de postcode van de bestemming bij de hand te hebben.