Melbourne melange

Melbourne melange

TEKST EN BEELD: JURRIAAN TEULINGS

<dit artikel verscheen eerder in KLM Flying Dutchman magazine>

Voor een Australische stad
is er geen ontkomen aan: de vergelijking met een stad in Europa. Melbourne heeft dat met Milaan – het is het Australische centrum van kunst, design en mode, heeft een rijk cultureel leven van theater, muziek en beeldende kunst. De ontwikkeling van moderne architectuur wordt er groots aangepakt, en iedereen die ooit de dikke zestienduizend kilometers tussen Schiphol en een lui café in St Kilda heeft afgelegd, weet: in Melbourne schenkt men de beste koffie van het zuidelijk halfrond. Melburnians zijn zo verzot op hun espresso’s en ristretto’s dat er een heuse Coffee Academy is opgericht om de stad te verzekeren van gedegen koffiebereiders. Net als die koffie, dankt Melbourne zijn smaak aan een goede melange: Grieken naast Vietnamezen, Victoriaanse franje naast modern minimalisme, de bullebakken van Aussie Rules football naast de high society van de Melbourne Cup paardenrace. Nu het lente is, is Melbourne het best te voet te verkennen. Wie er sinds 2002 niet is geweest, wacht het nieuwe Federation Square: het meest complexe en ambitieuze project wat de staat Victoria ooit heeft gezien. Omgeven met bizarre facades van geometrische panelen is het plein aan de Yarra rivier een ode aan honderd jaar Australische kunst en cultuur. In het aangrenzende Central Business District trekken creditcards een smeulend spoor van plastic door de modieuze winkels van het ‘Paris End’ van Collins Street. De fabuleuze restaurants, boetiekjes en Victoriaanse straten van de leukste buurten Richmond, St Kilda en Fitzroy zijn dan slechts nog een korte tramrit verwijderd. Over die tram: met maar liefst 240 kilometer rails is Melbourne uiteindelijk toch ook een beetje Amsterdam.

Slapen

 • 1. Adelphi. 187 Flinders Lane www.adelphi.com.au Postmodern architectonisch icoon van scheve hoeken en roestvrij staal in het CBD, waarvan het langgerekte zoutwater-zwembad óver de rand van het dak boven Flinders Lane hangt. Duikbril mee: de bodem is van glas.
 • 2. The Prince, 2 Acland St, St Kilda, www.theprince.com.au Een van de meest stijlvolle boetiekhotels van Melbourne, onderdeel van het Prince complex, waar een enthousiaste kennismaking met Japanse wodka uit bar Mink, er de volgende dag in de weldadige spa Aurora feilloos uit kan worden gemasseerd.
 • 3. The Windsor. 103 Spring St, www.thewindsor.com.au Topluxe in Vicoriaans-Italiaanse stijl, waar de goldrush nooit lijkt te zijn opgehouden en de beste suites zijn voorzien van een privébutler. Beroemd om zijn afternoon teas en murder mystery weekends.

Winkels

 • 4. GPO Melbourne, hoek Bourke en Elizabeth St, www.gpomelbourne.com Ooit General Post Office, sinds 2004 een shopping extravaganza met outlets voor o.a. Mandarina Duck, Georg Jensen en Mimco. Huisvest sinds kort art deco- en Swarovskibar Lexington en hippe club Music Room.
 • 5. Myer, ingang Bourke St Mall, www.myer.com.au Het grootste warenhuis van het continent: zes verdiepingen hoog en twee straatblokken breed. Luxe cosmetica, electronica, boeken, een enorme sportwinkel en mode uit alle windstreken.
 • 6. Queen Victoria Market, hoek Victoria en Elizabeth St, www.qvm.com.au Van dolma’s tot didgeridoos: de grootste markt van Melbourne brengt een onafzienbare zee van souvenirs en delicatessen onder in een overdekt complex van zeven hectare. Dicht op maandag en woensdag.

Eten & Uitgaan

 • 7. Kazen, 201 Brunswick street. Fitzroy, Risotto of sushi? Carpaccio of tempura? De zeer innovatieve Chef Kazuhiko Ueda combineert Japanse met Italiaanse cuisine en het is een hit. Nog goedkoop ook.
 • 8. Pearl, 631-633 Church St, Richmond, www.pearlrestaurant.com.au Legendarische fusion van chef Geoff Lindsay, wiens voorkeur voor chillipepers, gember, chocolade en turks fruit van het menu spat. Zijn toetjes verdienen hun eigen ticker-tape parade: sla het rozenblaadjesijs niet over.
 • 9. Pellegrini’s, 66 Bourke Street Melbourne’s eerste espressobar is letterlijk still going strong. Sterke koffie dus, volgens sommigen de beste van Melbourne, en eenvoudige, eerlijke Italiaanse gerechten. Het fifties-decor is authentiek, niet te verwarren met retro-chic!
 • 10. Music Room, 2e verdieping GPO, 350 Bourke Street, www.level2gpo.com.au, internationaal befaamde dj’s en live acts vullen elk weekend deze tot designloft omgebouwde zolder van GPO Melbourne. Denk hoge plafonds, kroonluchters, vijf pod bars en een luchtballon.


Events

 • Het Lygon street Festa, een van de grootste straatfestivals van Australië, blaast dit jaar op 27 en 28 oktober nieuw leven in Melbourne’s oorspronkelijke cappuccino belt rondom Lygon Street. Publieksfavorieten zijn het ballroom dancing, de waiter’s race en een pizzagooi-wedstrijd, maar het gaat natuurlijk allemaal om de antipasti en de straffe koffie van de Italiaanse middenstand.
 • De Melbourne Cup, sinds 1861 zonder onderbreking op elke eerste dinsdag van november, is een van ’s werelds meest beroemde paardenraces. Cup Day houdt de hele natie in de greep; extravagante hoeden gaan uit de doos, winkels gaan dicht. (Flemington Racecourse)

Niet missen

 • Docklands Enorm in opkomst, vol drukke cafés en restaurants, met in het oog springende architectuur en openbare kunst, waaronder de bijzondere Webb Bridge.
 • Royal Botanic Gardens Aangelegd in 1846, met inmiddels twaalfduizend verschillende plantsoorten en meer dan vijftig verschillende vogelsoorten, maar toch vooral aantrekkelijk als oase van rust – zeker sinds 2003, toen de overheid besloot om de kolonie van dertigduizend vleermuizen er weg te jagen.

Niet doen

Blijven hangen in het shoppingwalhalla van het Central Business District. Het is verleidelijk, maar de aangrenzende wijken Fitzroy, South Yarra en St Kilda zijn toch echt niet te missen. Dat is waar de meeste gezelligheid, hippe restaurants en cultuur te vinden zijn – en niet te vergeten: meer winkels.

Transfer

De luchthaven van Melbourne bevindt zich ruim twintig kilometer ten noorden van de stad. Een taxirit naar het centrum duurt ongeveer twintig minuten, en kost ongeveer 25 euro. Een goedkopere optie is de bus die elke tien minuten naar het centrum vertrekt, voor ongeveer 10 euro.