Hotspots USA

Hotspots USA

 

TEKST: JURRIAAN TEULINGS

<Dit artikel verscheen eerder in KLM Flying Dutchman magazine>

 


WASHINGTON D.C.


Chi en thee

Het Park Hyatt Washington, dat onlangs werd onderworpen aan een grondige renovatie door de prestigieuze designer Tony Chi, is sinds zijn heropening voorzien van een heuse theekelder. Onder het bewind van de Nederlandse thee-expert Ardina Kievits zijn hier de zeer exclusieve theesoorten verzameld. Vintage Pu-Erh thee uit Yunnan, bijvoorbeeld, ‘rijpt’ net als wijn in kelders, en een goed theejaar brengt fijnproevers in zo’n diepe extase dat men bereid is er diep voor in de buidel te tasten. Pas op wat u bestelt, (of juist niet) een pot thee kan hier 300 dollar kosten.
www.parkwashington.hyatt.com, 24 & M Streets, NW, (202) 419 6755

In de ban van The Bard
Of het nu om een serieze vertolking van Hamlet gaat of een interpretatie van zijn sonetten door plastic ninjafiguurtjes uit kauwgomballenautomaten, Washington is tot en met juni Shakespeare-stad nummer één. Meer dan zestig organisaties in de stad wijden theater- en dansvoorstellingen, exposities, workshops en lezingen aan The Bard. En ja, dat leverde ook een kralententoonstelling met de onvermijdelijke titel to bead or not to bead op.
www.washington.org/shakespeare

NEW YORK CITY


Ramsay in London, Manhattan
Waar tv-sterkok en professionele driftkop Gordon Ramsay komt, regent het Michelinsterren. Sinds kort zijn zijn wittebonencappuccino en kreeftravioli ook in Manhattan te genieten, in het met veel bombarie geopende Gordon Ramsay at The London (iets verwarrend: het ‘London’ uit de naam is van de lokatie in het London NYC Hotel, dat vóór de 50 miljoen dollar kostende renovatie onder leiding van topdesigner David Collins bekend stond als het Rihga Royal). New Yorkers die hopen op een hoogculinaire scheldpartij, waarmee Ramsay in televisieprogramma’s als The F-Word en Hell’s Kitchen zo mogelijk nog meer faam aan verwierf dan met zijn sublieme kookkunsten, kunnen aanschuiven aan The Chef’s Table in de keuken. Reserveringen dienen minstens twee maanden tevoren worden gemaakt, maar wie een kamer in het London NYC boekt, is in elk geval verzekerd van het Ramsay-roomservicemenu.
www.thelondonnyc.com, 151 West 54th Street, (866) 960 2029
www.gordonramsay.com/gratthelondon reserveringen: (212) 468 8888

BOSTON


Big Dig, Long Walk
De ontwikkeling van de Rose-Kennedy Greenway, het laatste onderdeel van een gigaproject dat in Boston bekend staat als The Big Dig, begint zijn eerste vruchten af te werpen. Het grootste gedeelte van de HarbourWalk -75 kilometer aan wandelpaden – is inmiddels toegankelijk. Hiernaast zal het project zal de stad een aantal nieuwe pleinen en maar liefst veertien parken opleveren, en drie musea. Het nieuwe onderkomen van het Institute of Contemporary Art (ICA) opende onlangs als eerste in een spectaculair gebouw met daarin galerieën, digitale mediafaciliteiten en een theater met 325 zitplaatsen. Gigantische glazen muren bieden uitzicht op de haven van Boston.
www.bostonharborwalk.com
www.icaboston.org, 100 Northern Avenue

InterContinental oriëntatiepunt
Opgepoetst graniet, schitterend glas: het nieuwe InterContinental hotel is sinds november 2006 het hardst glimmende oriëntatiepunt van Boston. Binnenin luxe accomodatie met marmeren badkuipen in spa-achtige badkamers, en gastruimten met met uitzicht op skyline en haven. Vlakbij de voornoemde Rose-Kennedy Greenway.
www.intercontinentalboston.com, 510 Atlantic Avenue


ATLANTA


Aziatische luxe

De nieuwe verzamelplek voor de beau monde van Atlanta is de Lotus Lounge. De naam verwijst niet alleen naar een vijf meter brede lotusbloem boven de ronde bar op de benedenverdieping, maar ook naar een wat ongrijpbaarder Aziatisch element dat Lotus een air van Zen-achtige verfijndheid geeft. Er is muziek (hiphop, jazz), kleine hapjes (van sushi tot tacos), een uitgebreide wijnkaart en dito cocktailmenu. De zeer exclusieve bovenverdieping is members only, en biedt zakelijke klanten de mogelijkheid om hun relaties op een gedegen wijze in de watten te leggen, met sigaren en al.
www.lotusatlanta.com, 565 Main Street, in het Lindbergh City Center, zondag alleen leden


DETROIT


Incheckgemak
Luchthavenhotels hóeven niet naargeestig te zijn: het luxe Westin Hotel bij de fonkelnieuwe McNamara Terminal van Detroit Metropolitan Airport is een stijlvol vormgegeven en comfortabele uitzondering. Voor gasten zorgen de speciale Northwest Airlines e-ticket kiosks – die ook gebruikt kunnen worden door KLM-passagiers – voor extra gemak bij het inchecken, Wie bovendien bereid is zich een achtergrond-check door de Amerikaanse Transportation Security Administration te laten welgevallen, kan zonder boarding pass gebruik maken van de 60 winkels aan de andere kant van de beveiliging in de terminal.
www.westin.com/detroitairport, 2501 Worldgateway Place

Muzikale uitersten in Hart Plaza
Detroit schonk de wereld Motown en Techno, en blijft geven: in mei vinden muziekfestivals van twee uiterste uiteinden van het muziekspectrum plaats. Eerst loopt Hart Plaza, het evenementenpark aan de Detroit River, vol voor de Downtown Hoedown, het grootste gratis country-muziekfestival ter wereld. Het weekend erop volgt Movement, Detroits electronicafestival.
www.wycdhoedown.com, 19-21 mei
www.demf.com, 26-28 mei

HOUSTON


Goedkoper gechauffeerd
Taxiritten in het Central Business District van downtown Houston kosten voortaan slechts 6 dollar, ongeacht de afstand en het aantal passagiers. Om het gebruik van taxi’s voor korte ritjes verder te bevorderen is bovendien het aantal taxistandplaatsen verdubbeld. Ook een Shuttlerit naar het vliegveld is goedkoper geworden: SuperShuttle rijdt voor de halve prijs van een taxirit tussen George Bush Intercontinental airport en downtown Houston, the Galleria, Medical Center, en de Houston Metropolitan Area.
www.supershuttle.com, reserveringen: (713) 523-8888

Houston Röcs

Sinds kort ‘röct’ downtown Houston in het Bayou entertainment complex, waar in november vorig jaar de 2,5 miljoen dollar kostende Röcbar zijn deuren opende. Het roodzwarte decor van MUSE Architects, met een twintig meter lange bar, een zes meter brede videowall en een podium voor live optredens, schreeuwt rock-’n-roll. Elk weekend wordt die roep door een enthousiast rockpubliek beantwoord.
www.rocbartx.com, 530 Texas Avenue, open do-zo

Dance Salad
Van een meer fijnbesnaard kaliber is het Dance Salad festival, dat met optredens van onder andere de Italiaanse Compagnia Aterballetto, het Moskouse Bolshoi Ballet en het Nederlandse NND/Galili Dance gezelschap een gemengde salade van dans opdient. Bij wijze van dressing is er ook nog een choreografieforum georganiseerd.
www.dancesalad.org, 5-7 april

CHICAGO


Looptopia

Geinspireerd door de ‘witte nachten’ van Parijs, Rome en Montréal slaat nu ook Chicago’s Loop-district een nachtje slaap over, om zich te laven aan de muziek, dans, kunst, parades, en het vuurwerk van de eerste editie van Looptopia. Van zonsonder- tot zonsopgang vinden er 75 evenementen plaats, onder andere in musea, theaters, nachtclubs, bioscopen, bibliotheken, winkels en achterafstraatjes.
www.chicagoloopalliance.com, de nacht van 11 op 12 mei

Nuevo Latino
Zoek een plekje aan de ceviche- en sangriabar, boek een privé-cabana met eigen bar en bartender, of hou het gewoon op een vis-georiënteerd feestmaal in het restaurant: De La Costa is Chicago’s nieuwste en hipste aanwinst op het Nuevo Latino-eetfront. Geen reservering? Probeer dan tenminste een popsicle martini aan de bar.
www.delacostachicago.com, 465 East Illinois Street, (312) 464 1700

MEMPHIS


Ouderwets Italiaans
Memphis is vol van Spindini, het in januari geopende restaurant van de meest bekroonde chef uit de regio, Judd Grisanti. Geheel in lijn met Grisanti’s passie voor het nieuw leven inblazen van oude kooktechnieken en tradities, is Spindini gevestigd aan dezelfde straat waar zijn grootouders bijna honderd jaar geleden hun eerste restaurant openden. Verwacht verrukking in cartoccio-gerechten uit koperen vaten, spiendini brochettes, en op hout geroosterde of in terracotta gepocheerde hoofdgerechten.
www.spindinimemphis.com, 383 South Main Street, reserveringen: info@spindinimemphis.com

50 jaar Soulsville, 30 jaar na Elvis
In 2007 is het vijftig jaar geleden dat soul werd geboren in Memphis’ Beale Street, en dertig jaar geleden dat Elvis, de enige King die Amerika ooit voortbracht, het loodje liet. Dus viert de stad feest: in augustus met Elvis Week, en het hele jaar met 50 years of Soul, een programma dat onder andere theater (My Brother Marvin, over het leven van Marvin Gaye) en exposities in het Stax Museum en het Memphis Pink Palace omvat. Vergeet niet ook wat soul food te eten.
Check de agenda op www.memphissoul50.com en zie ook www.elvis.com/elvisweek/2007

SAN FRANCISCO


Westwood in het park
Het nieuwe De Young museum in het Golden Gate park is een architectonische attractie op zich, maar modefans – en dan vooral de bewonderaars van Vivienne Westwood – hebben dit voorjaar een extra reden om een kijkje te gaan nemen aan de binnenkant van dit bijzondere gebouw. De Westwood-tentoonstelling toont een overzicht van de 40-jarige carrière van de Engelse Queen of Fashion, van nonconformistische punkmode tot tartan- en tweedparodiën op de gevestigde orde.
www.thinker.org, 50 Tea Garden Drive, Golden Gate Park, 3 maart – 10 juni

Wijnbar

Wie na een wandeling over de Golden Gate Bridge trek heeft gekregen in een eclectisch- internationale hap en een goed glas wijn, kan prima terecht bij Pres a Vi, dat slechts een korte rit van de winderige brug verwijderd is. Hier komen sinds de opening in november 2006 jonge professionals samen met oudere fijnproevers smullen van gerechten als ossenstaartravioli en Kobe-biefstuk. Binnen is er zicht op een wijnkamer vol flessen die vragen om te worden ontkurkt, maar ook op de patio is het goed toeven.
www.presavi.com, One Letterman Drive, Building D, Suite 150, (419) 409 3000

MINNEAPOLIS


Theatrale explosie aan de Mississippi
Het meest in het oog springende onderdeel van de Minneapolis Arts Explosion, zoals de 500 miljoen dollar kostende uitbreiding van het culturele leven in de grootste stad van Minnesota bekend is komen te staan, is het in juli 2006 geopende Guthrie Theatercomplex, dat drie zalen met een gezamenlijke capaciteit van 2000 stoelen omvat. Elementen als een ‘endless bridge’, een amberglazen lobby met uitzicht op de Mississippi rivier en de blauwmetalen façade die in de avondhemel verdwijnt, maken een bezoek aan het gebouw al een uitje voordat er ook maar één gordijn is opgetrokken.
Het inpandige restaurant, Cue, is al even theatraal als de belendende zalen. Een ‘showkeuken’ in het in het midden van het etablissement biedt koks een podium voor hun kookkunsten. Behalve door het etende publiek wordt deze live kookperformance ook gadegeslagen door acht meter hoge afbeeldingen van Guthrie-acteurs en –toneelschrijvers, die vanaf het omringende plein naar binnen kijken. Het menu is Nieuw Amerikaans, met een focus op seizoensgebonden ingrediënten. Dat levert vaak interessante gerechten op: groene gazpacho met limoen-crème fraîche en Wisconsin-eland met kersen bijvoorbeeld.
www.guthrietheater.org, 818 South Second Street, reserveringen: (612) 377 2224
www.cueatguthrie.com, 806 South Second Street, reserveringen: (612) 225 6499