Buitenaards Tokio

Buitenaards Tokio

Als u conclusies dacht te kunnen trekken uit de grijzemuizerigheid van die groepjes Japanse toeristen die ’s zomers de fietspaden van Amsterdam massaal blokkeren, dan komt u in Tokio bedrogen uit. De stad is als een drukbevolkt ruimteship, met Japanners in alle smaken.

TEKST EN BEELD: JURRIAAN TEULINGS

<dit artikel verscheen eerder in KLM Flying Dutchman magazine>

Wie tussen de wolkenkrabbers
van downtown Tokio ooit een trein boven zich langs zag rijden en tegelijkertijd mensen twee verdiepingen onder zich zag shoppen, kent het gevoel: in de betonjungle van de dichtsbewoonde agglomeratie ter wereld is het soms gissen waar de begane grond is. Eenmaal op de bovenste verdieping van een glimmende toren, waar de lobby’s en pianobars van Tokio’s mooiste hotels zich bevinden, blijkt de skyline die beneden het zicht belemmert boven tot aan de horizon te strekken. Vanaf Godzilla-ooghoogte is Tokio net een grote schijf van beton en staal met rode knipperlichten, van het soort dat in science fictionfilms door de ruimte schiet. De bevolking is vaak al even vreemd als een buitenaards ras. Neem de dwangmatig lieftallige hostesses, die in Akihabara Electric Town als op tilt geslagen Stepford Wives onafgebroken welkombuigen bij de ingang van een winkel vol miauwende robotkatten. Of de volwassen vrouwen die zich volledig verliezen Hello Kitty-parafernalia in de warenhuizen van Shibuya. Kawaii, noemt men dat, kleuterachtige schattigheid die big business is in Japan. Ook Japanse zakenmannen mogen graag Pokémonstickers op hun mobiele telefoons plakken. ’s Nachts maakt die schattigheid plaats voor een manische hectiek met de rauwe energie van New York - en de misdaadcijfers van een Friese dorpsgemeente. In de uitgaansbuurten en karaokewalhalla’s van Roppongi en Shinjuku is het soms net alsof je een levensgrote flipperkast bent binnengelopen. Gelukkig zijn er ook nog serene tempels en sprookjesachtige tuinen met theepaviljoens tussen hortensia’s en kersenbomen. Perfect om even bij te komen en na te gaan welke kant nu ook alweer boven was.

SLAPEN

  • 1. Mandarin Oriental, 2-1-1 Nihonbashi Muromachi, Chuo-ku, www.mandarinoriental.com. Het summum van welriekende luxe op de negen bovenste verdiepingen van de Nihonbashi Mitsui Toren. Alle weelde ten spijt steelt het uitzicht - soms tot aan Mount Fuji - de show.
  • 2. Park Hotel Tokyo, 1-7-1 Higashi Shimbashi, Minato-ku, www.parkhoteltokyo.com. Designhotel rondom een zonnig atrium bovenop de driehoekige Shiodome Media Tower. Focus is op gezondheid: een speciaal opgeleide ‘pillow fitter’ zorgt voor kussens op maat.
  • 3. Park Hyatt, 3-7-1-2 Nishi-Shinjuku, Shinjuku-ku, tokyo.park.hyatt.com. Geniet sinds de film Lost in Translation wereldfaam. Laat bij zonsondergang een perfecte martini aanrukken in de New York bar, als 52 verdiepingen lager Shinjuku oplicht als een decor uit Blade Runner.

WINKELS
  • 4. Prada en Tokyo’s Champs Elysées, 5-2-6 Minami-Aoyama, Minato-ku, www.prada.com. Pradawinkel in een enorm groenglazen ‘kristal’ van de architecten van Londens Tate Modern aan Tokyo’s ‘Champs Elysées’ vol hippe architectuur, upscale modewinkels en trendy cafés.
  • 5. Electric Town, de straatblokken rondom Chuo Dori, Akihabara. Grootste – en volstrekt hysterische - verzameling electronicawinkels ter wereld, vol futuristische gadgets en games voor scherpe prijzen.
  • 6. Roppongi Hills, 6-10 Roppongi, Minato-ku, www.roppongihills.com. Ministad van ruim 200 winkels, een Grand Hyatt hotel, bioscopen, appartementen en een tv-studio. Middenin staat de kolossale Mori Tower, met bovenin het Mori Art Museum voor moderne kunst.
  • 7. Tasaki Shinju, 5-7-5 Ginza, Chuo-ku, www.tasaki.co.jp. Deze enorme flagship store van Tasaki staat ook wel bekend als de ‘Juwelentoren’ – nergens anders dan in Ginza, het chicste en bekendste winkeldistrict van Japan. Ook weer met een (juwelen)museum.

ETEN EN UITGAAN
  • 8. Gonpachi, 1-13-11 Nishi-Azabu, Minato-ku, www.globaldining.com. De locatie was een inspiratie voor Tarantino’s Kill Bill en is open tot diep in de nacht. In de open keuken bereidt men voortreffelijke wasabi-eend en andere yakitorigerechten.
  • 9. Tokuyama, 4-11-28 Nishi – Azabu, Minato-ku. Fugu (kogelvis), indien verkeerd bereid 275 keer zo giftig als cyaankali, is een delicatesse waar je niet op moet beknibbelen. Dit piepkleine restaurant met tien koks voor tien gasten is prijzig, maar gegarandeerd onvergetelijk.
  • 10. Ruby Room, 2-25-17 Dogenzaka, Shibuya-ku, www.moderndining.com. Drukbezochte cocktail lounge in ‘funky’ Shibuya, waar internationale DJ’s en live bands elkaar afwisselen. Op de benedenverdieping is Sonoma, een Californisch fusion restaurant.
  • 11. Karaoke-Kan, K&F Building, 30-8 Utagawacho, Shibuya-ku. Een avond in Tokio is niet compleet zonder karaoke. In deze vestiging van de Karaoke-Kan keten ging men los in Lost in Translation, in kamers 601 en 602. Dronkenschap is een pré.

EVENTS
  • 47 Ronin, 14 december. Ter nagedachtenis van de 47 samurai die in 1701 de dood van hun meester wreekten, zijn er in de Sengaku-ji tempel twee dagen lang ceremonies, dansen en een parade. Ook in Ginza is er een parade in samurai-kostuums.
  • Sumo nieuwjaarstournooi. 2e tot en met de 4e zondag in januari. Hoewel het ereschavot de laatste jaren wordt gedomineerd door buitenlanders, blijft sumo in het Kokugikan stadium een uniek Japanse ervaring. Weekenden zijn lang tevoren uitverkocht; weekdagen niet.
  • Bloesem. Het begint halverwege februari met pruimenbloesem en komt eind maart tot begin april op een hoogtepunt met kersenbloesem als horden mensen zich klemdrinken in de sneeuw van roze blaadjes in de parken.

NIET MISSEN
  • Tsukiji vismarkt. ’s Werelds grootste vismarkt. Maak gebruik van de jetlag om vóór 5 uur te arriveren voor de enorme tonijnveiling. Na afloop in de rij voor de verste, en lekkerste, sushi ter wereld, bij Daiwa Sushi.
  • Cosplay kids. Buitennissig uitgedoste tieners: punk-meets-manga-meets-goth-meets-lolita. In het weekend te vinden in Harajuku, voornamelijk op de brug bij het metrostation maar ook in het Yoyogi-park, waar veel alternatieve bandjes optreden.
  • Kabuki-theater. Onverstaanbare voorstellingen die kunnen oplopen tot 5 uur zijn wellicht teveel van het goede: het prachtige Kabuki-za theater in Ginza verkoopt ook kaartjes voor één bedrijf, met Engelstalige audio-guide.


NIET DOEN

  • Zonder adreskaartje van het hotel op stap gaan. Taxichauffeurs spreken en lezen doorgaans niets anders dan Japans. Zonder Japans adres op zak ben je verloren.
  • Onbeleefd zijn. In Japan is dat o.a: niet terugbuigen (is het zoiets als een uitgereikte hand wegslaan), neussnuiten in gezelschap (dat doet men op de wc), wisselgeld tellen (echt, niemand zal je belazeren). Bij twijfel altijd op het kolderieke af beleefd zijn, dat zijn Japanners ook.

TRANSFER
Narita International Airport ligt 70 kilometer buiten de stad. Per trein is het ongeveer 50 minuten naar de grote stations in het centrum; de Narita Express en de Skyliner rijden regelmatig voor ¥1.000-3.000, afhankelijk van de bestemming. De Airport Limousine rijdt voor ¥3,000 rechtstreeks naar de grotere hotels, in ongeveer 90 minuten. Een taxi doet er even lang over, maar kost minstens tien keer zoveel.